KATĖS

KOKS KRAIKAS KATĖMS YRA GERIAUSIAS?

lazy

Koks kraikas katėms yra geriausias?

Medienos kraikas yra biologiškai suyrantis, lengvas ir gerai sugeria drėgmę. Populiariausia – pjuvenos ir spygliuočių medžių drožlės, supresuotos į granules. Šis kraikas susideda iš didelių arba mažų granulių: didelės granulės tinka suaugusiems gyvūnams, o mažos granulės – kačiukams.

Medienos užpildas gali būti ir sugeriantis, ir sulimpantis. Medienos kraikas sutraukia šlapimą į kamuoliukus, kurie išimami iš dėžutės, o dalis kraiko lieka nepakitusi.

Produktas laikomas vienu ekologiškiausių, turi pušų spyglių aromatą ir efektyviai kovoja su kvapu. Dėžutės turinį galima dalimis nuleisti į klozetą, nes smulkios pjuvenos neužkimš kanalizacijos vamzdžių. Aukštos kokybės šio tipo užpildai praktiškai nedulkėja, todėl rekomenduojami alergiškiems augintinių šeimininkams.

Bene vienintelis medienos kraiko „minusas“ – papildomas šeimininko vargas valymo proceso metu. Kadangi granulės gali greitai suirti, jos virsta „smėliu“, kuris vėliau randasi augintinių letenose ir yra išnešiojamas po namus.

KOKS KRAIKAS KATEMS YRA GERIAUSIAS 1

Mineralinis Kraikas

Vienas iš populiariausių kačių kraiko produktų yra mineralinis kraikas, kurio pagrindinė sudedamoji medžiaga yra įvairių rūšių bentonitinis molis. Bentonitas puikiai sugeria skystį ir išsipučia, formuojasi gumulėliai, kuriuos lengva pašalinti valant dėžę, papildant turinį reikiamu kiekiu granulių.

Tokio užpildo „pliusai“ yra tai, kad jis turi natūralią struktūrą, kuri traukia kates, puikiai sugeria drėgmę, formuojasi gumulėliai, kuriuos lengva valyti, taip pat priimtina kaina.

Šio kraiko trūkumas – jo lengvumas, nes katės aplink dėžę išbarsto granules. Užpildas nėra nuleidžiamas į kanalizaciją.

Yra ir kitokio tipo mineralinis kraikas – tai maži akmenukai, kurie patamsėja kontaktuodami su skysčiu. Jis pagamintas iš aplinkai nekenksmingo vulkaninio mineralinio ceolito. Dėl mikroskopinių porų gausos ceolitas tolygiai sugeria drėgmę ir sulaiko nemalonius kvapus. Kaina rinkoje ganėtinai patraukli.

Šio pasirinkimo didžiausias trūkumas – kraikas negali būti vadinamas ekonomišku dėl dažno keitimo. Be to, valant sukyla visi nemalonūs kvapai.

KOKS KRAIKAS KATEMS YRA GERIAUSIAS 2

Silikagelio Kraikas

Šiuo metu sparčiai populiarėja silikagelio kraikas. Šis užpildas laikomas aukščiausios kokybės gaminiu. Jis pagamintas iš džiovinto polisilicio rūgšties gelio – natūralios medžiagos. Paprastai į kristalų sudėtį dedama specialių medžiagų, kurios padeda geriau sulaikyti drėgmę ir kvapus granulių viduje. Šis kraikas gali sugerti didelį kiekį skysčio.

Silikagelio užpildas yra estetiškas: gražios išvaizdos ir malonaus aromato. Šis užpildas gali būti naudojamas, jei jūsų namuose yra keli augintiniai. Beveik viskas lieka dėžutėje – neišsibarsto aplink.

Palyginkite natūralias ir indikatorines šio kraiko rūšis. Pastarosioms priskiriami tie, kurie sušlapę keičia spalvą – į raudoną arba mėlyną. Taip yra dėl to, kad į granules yra pridėta metalų druskų. Baltasis užpildas laikomas saugiausiu – jame yra minimalus priedų kiekis, todėl kai kurie gamintojai teigia, kad jis net saugus prarijus.

Didelė kaina nėra didelis trūkumas, nes užpildas yra labai ekonomiškas. Kraiką būtina visiškai keisti kas 2-3 savaites, kasdien reikia pašalinti tik ekskrementus.

Iš silikagelio trūkumų galima išskirti traškėjimą, letenoms spaudžiant granules ir kasant, kuris atbaido kai kurias kates ir apsunkina pripratimą prie tualeto. Kadangi toks užpildas skiriasi nuo žemės ir smėlio struktūros, ne kiekviena katė jį naudos.

Silikagelio atliekų negalima mesti į tualetą. Silikagelio užpildo kristalai turi būti laikomi sandarioje pakuotėje, kad neprarastų sugeriamųjų savybių, nes silikagelis gali pradėti sugerti ore esančią drėgmę.

Kita mažiau žinoma kraiko rūšis yra žolės ir sojų užpildai. Tai yra suspaustos vaistažolių granulės. Lietuvoje tai kiek mažiau žinoma kačių kraiko alternatyva.. Tačiau tai aplinkai nekenksmingas, lengvai naudojamas variantas.

Šis kraikas gali būti suskirstytas į dvi kategorijas: sugeriantis ir sulipdantis. Žolelių užpildas nekenksmingas gyvūnams, gali būti naudojamas ne tik katėms, bet ir graužikams. Sudėtyje nėra cheminių priedų ir kenksmingų medžiagų. Produktas yra hipoalergiškas, jį galima drąsiai nuleisti į kanalizaciją.

KOKS KRAIKAS KATEMS YRA GERIAUSIAS 3

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *