KATĖS

KAIP PRIPRATINTI KATĘ PRIE KITOS KATĖS?

lazy

Pirmas žingsnis – leiskite naujam gyvūnui priprasti prie aplinkos

Pati didžiausia klaida, su kuria susiduria gyvūnų mylėtojai – per greitas ir staigus augintinių supažindinimas. Katės nemėgsta dalintis savo teritorija su kitais gyvūnais, joms reikia laiko priprasti prie pokyčio. Be to, svarbu atsižvelgti ne tik į jau namie esančio, bet ir į juos atkeliaujančio katino poreikius. Šis pajus nemažą stresą vien dėl naujos teritorijos ir beveik nematytų žmonių, ką jau kalbėti apie kitą gyvūną. Prieš pasiimant gyvūną, būtina paruošti jam saugią ir ramią vietą, į kurią kurį laiką neįleisite namus jau užvaldžiusios katės. Rinkitės tokią erdvę, kurioje pastaroji praleidžia mažai laiko, kadangi naujas gyvūnas gali greitai pajusti kito gyvūno kvapą, taip sunerimdamas.

Toje erdvėje privalu laikyti visas reikiamas priemones – kačių tualetą, maisto ir vandens indelius, miego vietą, kadangi dalijimasis su kita kate, net jos ir nematant, gali sulėtinti pritapimo progresą. Nors kai kurie šeimininkai šį etapą sutrumpina net iki dienos, rekomenduotina gyvūnui ramumoje pabūti bent kelias dienas, prieš pereinant prie kito žingsnio.

KAIP PRIPRATINTI KATE PRIE KITOS KATES 4

Antras žingsnis – supraskite regos ir uoslės pojūčių svarbą

Po laikotarpio, kurio metu gyvūnai pabuvo atskirose erdvėse, galima pabandyti juos supažindinti. Žinoma, nereikėtų pradėti nuo kardinalių pokyčių, kadangi katėms nė nereikia vizualaus stimulo. Vieni šeimininkai rekomenduoja gyvūnus apkeisti kambariais, kad šie susipažintų su atitinkamai kiekvieno katino pažymėta teritorija bei daiktais. Taip abu katinai, pasitelkdami uoslę, supranta, jog namuose yra kitas gyvūnas, yra paruošiami galutiniam žingsniui – susitikimui. Jei viliatės, kad šis etapas yra nereikalingas ir naujai katei pilnai užteko laiko vienai, galite bandyti leisti jai susižvalgyti su Jūsų pirmuoju gyvūnu.

Kartais kačių augintojai tiesiog palieka vos praviras duris, kad gyvūnai galėtų pasismalsauti. Idealiausia tokiam scenarijui naudoti kokį nors aukštą barjerą, kurio gyvūnai negalėtų peršokti ar pro jį pralįsti, bet bent jau dalinai galėtų matyti vienas kitą. Artimas fizinis kontaktas, kuris šiuo atveju tiesiog būtų per daug skubotas, būtų žalingas, nes nepasiruošę gyvūnai negalėtų kontroliuoti savo impulsų, blogas įspūdis išliktų ilgam.

KAIP PRIPRATINTI KATE PRIE KITOS KATES 5

Trečias žingsnis – laikas pirmam susitikimui!

Dabar abu katinai jau turėtų būti pasiruošę susitikimui akis į akį. Čia svarbu paminėti tai, jog dažni šeimininkai daro tokią klaidą – tikisi, jog viskas praeis be jokių nesklandumų. Taip būna retai, ypač, jei erdvėje nepaliekate jokios veiklos. Nors etapo tikslas ir yra susipažinimas, labai svarbu, jog gyvūnai turėtų ir malonių trikdžių, kurie padėtų kontroliuoti situaciją. Jau turėtumėte žinoti, kokie žaidimai labiausiai patinka abiems augintiniams, tad iš anksto pasiruoškite visus įmanomus variantus.

Natūralu, šalia turėti skanėstų privalu, kadangi katės tuomet yra daug draugiškesnės ir susitelkusios į galimą prizą. Taip ramiau jausitės ir Jūs – gyvūnams susitikus, nereikės kažko laukti, progą veikti galėsite suteikti ir patys. Svarbiausia, matant, jog situacija neina palankia linkme ir katės vis dar nejaučia jokio noro būti kartu, vertėtų nepersistengti. Gyvūnus grąžinus į savus kambarius, visada galima bandyti kitą dieną.

KAIP PRIPRATINTI KATE PRIE KITOS KATES 3

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *