KATĖS

KAIP PRIPRATINTI KATĘ PRIE NAUJŲ NAMŲ?

lazy

Kaip pripratinti katę prie naujų namų?

Vis dėlto, katė ir yra tikrų tikriausia namų šeimininkė, būtent dėl šios priežasties leiskite užimti šios didelės svarbos pareigas palengva ir be streso. Katinai mėgsta rutiną ir pastovumą, todėl keičiant aplinką ypatingai stresuoja suaugusios katės. Tuo tarpu mažesni kačiukai būna drąsesni, nes jų vaikiškas smalsumas visada nugali baimę. Tačiau ką daryti, jeigu nei kačiukas, nei jau suaugusi katė neskuba būti drąsiais?

Prieš priglaudžiant katę reikia užtikrinti, kad ten kur gyvens naujasis namų šeimininkas pirmomis dienomis vyrautų tyla ir ramybė. Tyloje ir ramybėje pasirūpinkite, kad apsigyvenęs katinas turėtų saugią vietą pasislėpti iki kol išdrąsės, o kraiko dėžutė būtų visada šalia jo. Jeigu pas jus atvykstanti katė jau turėjo namus – paprašykite buvusių šeimininkų kažko, kas pirmomis dienomis katei suteiktų namų jausmą ar kvapą – žaislo, antklodės ar guolio. Jeigu katė atvyksta iš prieglaudos, pasiteiraukite darbuotojų ką ji mėgsta, galbūt yra kažkoks ypatingas žaislas su kuriuo katė jaučiasi rami. Persikraustant su kate į kitą gyvenamąją vietą nauji kvapai gali gąsdinti gyvūną net jei su katinu ir būsite kartu. Pasirūpinkite, kad katino daiktai – guolis, kraikas ir dėžutė liktų tie patys ir būtų išdėstyti taip pat, kaip buvo anksčiau. Taip išlaikysite pastarųjų namų kvapą ir įprastą vaizdą iki tol, kol gyvūnas pripras prie naujos gyvenamosios vietos.

KAIP PRIPRATINTI KATE PRIE NAUJU NAMU

Parsinešus katę į namus leiskite jai ramiai išlipti iš nešioklės į dar nepažintą ir jai plačią teritoriją. Nepažįstamoje aplinkoje katinas gali susidurti su tam tikrais dirginančiais faktoriais – vaikais ar kitais augintiniais. Turėdami mažus vaikus ar kitus gyvūnus suteikite šansą bendrauti su naujuoju kambarioku tik atsižvelgę į katino būseną. Jeigu katė nerodo jokio susidomėjimo komunikuoti su pašaliniais, pabandykite prakalbinti skanėstais. Nesistenkite katės išvilioti iš jai saugios zonos, bet ir neduokite skanėsto taip, jog jai nereikėtų nei uodegėlės pakelti, trumpai tariant – leiskite naujajam augintiniui lėtai žengti drąsius žingsnius apsipratimo link. Kitas būdas, ypač veikiantis mažus kačiukus – įvairūs žaislai. Žaislu išviliojus kačiuką iš tamsaus kampučio, būkite atsargūs ir neišgąsdinkite savo mostais bei balso tembru ir jokiu būdu neimkite katino į rankas jeigu jis pats į jas nelipa, nes galite jį stipriai išgąsdinti.

Pažaidęs, katinas atsipalaiduos ir pradės dairytis aplinkui naujų žaidimo objektų. Gali kilti klausimas, ką daryti jeigu nei ramybė, nei žaislai, nei maistas nepadeda katei apsiprasti prie naujos gyvenamosios vietos. Palikite gyvūną trumpam vieną tylioje ir saugioje patalpoje, kad nesijaudinant dėl pašalinių dėmesio, jis galėtų apsidairyti, apsiuostyti, pajusti ir suprasti, kad čia bus saugu ir patogu karaliauti. Stresas yra varginanti veikla, todėl gyvūnas gali ne tik jaudintis ir stebėti aplinką, bet ir nuolat snausti. Leiskite pasikrauti jam jėgų, nes vėliau jų prireiks daug daugiau. Katės vėliau ar anksčiau apsipranta prie naujų namų, tam tiesiog reikia laiko ir kantrybės. Adaptacinis periodas dažniausiai trunka iki 2 savaičių, bet jeigu gyvūnas nesijaučia ramus ir saugus namų aplinkoje ir po ilgesnio laikotarpio – kreipkitės į veterinarą.

KAIP PRIPRATINTI KATE PRIE NAUJU NAMU 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *