ŠUNYS

KAIP PRIPRATINTI ŠUNĮ PRIE PAVADĖLIO?

lazy

Kaip pripratinti šunį prie pavadėlio?

Nors verta pradėti ne nuo klausimo, kaip išmokyti šuniuką vaikščioti su pavadėliu, o nuo klausimo, kada tai geriausia daryti. Daugelis žmonių galvoja apie pavadėlį šuniuko pirmuose pasivaikščiojimuose, tačiau verta pradėti kur kas anksčiau – kol šuniukas yra namuose.

Visų pirma reikėtų pradėti nuo pripratimo prie apykaklės. Šuniukui pripratus, namuose galima jau užsirišti ir pavadėlį, kol šuniukas nustos į jį kreipti bet kokį dėmesį. Apdovanodami jį jo mėgstamais skanėstais, augintinį greičiau pripratinsite prie antkaklio ir pavadėlio.

Jei iki pirmųjų pasivaikščiojimų šuniukas nebuvo prie to pripratęs, tai eidami į lauką pasiimkite su savimi šuniuko mėgstamą žaislą ir skanėstą. Iš pradžių šuniukas bandys atsikratyti nepažįstamo objekto ir tai yra visiškai normali augintinio reakcija. Jis atsisakys vaikščioti, bandys kramtyti pavadėlį, atsiguls, „pabėgs“.

KAIP PRIPRATINTI SUNI PRIE PAVADELIO 1

Iš pradžių netempkite pavadėlio ir nedarykite staigių trūkčiojimų, net jei šuniukas jau įpratęs.

Visų pirma, reikia nuraminti šuniuką ir atitraukti jo dėmesį žaislu. Tuo metu, kai šuniukas priešinasi ir atsisako vaikščioti su pavadėliu, skanėsto duoti nereikia: šuniukas bijo pavadėlio, o jus padrąsindami tik sustiprinsite neigiamą augintinio požiūrį. Pagrindinė Jūsų užduotis – užtikrinti, kad šuniukas nustotų kreipti į jį dėmesį.

Stenkitės vengti staigių trūktelėjimų, netempkite šuniuko kartu su savimi. Priešingai, skanėsto pagalba stenkitės jį pritraukti prie savęs patys toliau judėdami. Jei šuniukas seka nesipriešindamas, pagirkite ir tik tada duokite nusipelnytą skanėstą. Iš pradžių netempkite pavadėlio ir nedarykite staigių trūkčiojimų, net jei šuniukas jau įpratęs. Duokite jam laiko priprasti prie naujo objekto, kuris riboja jo laisvę.

Namuose galite atlikti kai kurias komandas naudodami pavadėlį. Pavyzdžiui – komanda „Ateik pas mane“. Pastatę šuniuką priešais save už pavadėlio, duokite komandą ir parodykite skanėstą. Tuo pačiu metu galite švelniai patraukti šuniuką link savęs, o kai tik jis pradės judėti, atlaisvinkite pavadėlį. Palaipsniui pavadėlį vis dažniau galite naudoti ne tik kaip laisvės varžymo priemonę, bet ir kaip pagalbinę priemonę atliekant komandas.

KAIP PRIPRATINTI SUNI PRIE PAVADELIO 2

Kad šuniukas nesuvoktų pavadėlio kaip neigiamo potyrio, kuris siejamas su dresūra ar laisvės stoka, labai praverčia šuniuko iškvietimo pasivaikščioti pratimai, tačiau su sąlyga, kad bus atliekama komanda „ateik pas mane“ ir Jūs esate saugioje vietoje, kur nėra kelių, automobilių ir stiprių blaškančių šuns dėmesį dirgiklių.

Pasodinkite arba paguldykite šuniuką, tada atsekite pavadėlį ir laikykite už antkaklio, neleisdami šuniukui keisti padėties. Tada duokite komandą „vaikščioti“ ir paleiskite. O po trumpo laiko tarpo, tuo metu, kai šuniukas jus pamatys, duokite komandą „pas mane“ ir pritraukite jį skanėstu ar žaisliuku. Šuniukui prisiartinus neimkite jo už pavadėlio, o pagirkite, duokite jo mėgstamą skanėstą, pakartokite laikymo pratimą be pavadėlio ir vėl paleiskite. Kartodami šį pratimą, retkarčiais užsekite pavadėlį ir persikelkite augintinį į naują vietą.

Taigi, jūs ne tik pripratinsite šuniuką prie pavadėlio ir išmokinsite pagrindinių komandų, bet ir pavadėlis nesukels šuniukui nemalonių asociacijų, netaps daiktu, kurio jis norėtų esant progai atsikratyti. Priešingai, pavadėlis bus ryšys tarp Jūsų ir Jūsų šuns, suteiks jam pasitikėjimo Jumis ir leis jam jaustis saugiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *