ŠUNYS

KODĖL PLINKA ŠUNS KAILIS?

lazy

Kas gali sukelti alopeciją šunims

Šunų augintojai anksčiau ar vėliau susiduria su augintinių plaukų slinkimo problema. Nuplikimas gali atsirasti dėl įvairių veiksnių įtakos:

  • blogas maistas
  • sezoninis slinkimas
  • hormoninis disbalansas
  • genetinis polinkis
  • alergija
  • užkrečiamos ligos
  • parazitai ir bakterijos.

Jei sezoninis slinkimas ir nesubalansuota mityba nekelia ypatingo pavojaus sveikatai, o augintinio kailis ilgainiui auga ir nesukelia diskomforto, visos kitos alopecijos priežastys gali sukelti pražūtingų padarinių, įskaitant mirtį. Todėl labai svarbu stebėti augintinio sveikatą, siūlyti subalansuotą mitybą ir tinkamai prižiūrėti kailį.

KODEL PLINKA SUNS KAILIS 4

Kada kreiptis į veterinarijos kliniką

Kaip minėta anksčiau, alopecijos vystymasis tiesiogiai priklauso nuo pagrindinės priežasties. Taigi, pavyzdžiui, dėl sezoninio slinkimo ir vitaminų trūkumo šuns plaukai palaipsniui slenka. Tuo pačiu metu gyvūnas atrodo visiškai sveikas.

Esant hormonų sutrikimams, gyvūno plaukai labai slenka, gali atsirasti niežulys, skausmas. Jei šuo yra „padėtyje“, jis taip pat gali iš dalies prarasti kailį. Stresą patiriantys gyvūnai taip pat labai dažnai plinka.

Jei šuo yra alergiškas maistui, plaukų slinkimą lydi tokie simptomai kaip odos paraudimas, uždegiminės reakcijos, ašarojančios akys.

Sergant parazitinėmis ligomis, plaukų slinkimą lydi tokios klinikinės apraiškos kaip akių ir odos pažeidimai, taip pat papulių susidarymas prie ausų, pažastų, kirkšnių ir burnos.

Taigi, jei šuniui labai slenka kailis ir atsiranda stiprus niežulys, paraudimas ir bet kokie odos pažeidimai, reikia nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, kad būtų nustatyta nuplikimo priežastis ir paskirtas veiksmingo gydymo kursas.

KODEL PLINKA SUNS KAILIS 5

Kaip gydoma šunų alopecija?

Kailio slinkimo ir nuplikimo gydymas priklauso nuo gyvūno patologijos susidarymo ir vystymosi priežasties klinikinio vaizdo. Norėdami nustatyti pagrindinę priežastį, veterinarijos gydytojai atlieka vizualinę paciento apžiūrą ir paskiria laboratorinius bei diagnostinius tyrimus.

Visų pirma, norint nustatyti diagnozę, atliekamas šlapimo tyrimas, klinikinis kraujo tyrimas, odos biopsija, skydliaukės tyrimas, tyrimas antinksčių hormonų kiekiui kraujyje nustatyti. Diagnostiniai tyrimai leidžia atmesti panašių ligų požymius.

KODEL PLINKA SUNS KAILIS 6

Nuplikimo, kurį sukelia netinkama mityba, gydymas

Jei plaukų slinkimą sukelia netinkama mityba ir vitaminų trūkumas, į dietą rekomenduojama įtraukti žuvų taukus, šviežius inkstus ir kepenis, kiaušinius, pieną, jūros dumblius, riebalų rūgštis alyvuogių ar sėmenų aliejaus pavidalu.

Medicininis problemos sprendimas – skiriami vitaminai odai bei kailiui. Pavyzdžiui, retinolis, mikrovitaminas ar trivitaminas.

Kaip gydoma genetinė susilpnėjusi alopecija?

Nuplikimas dėl paveldimo faktoriaus gydomas hormoniniais vaistais. Tačiau tuo pačiu metu jis neturi ilgalaikio poveikio. Tam reikės nuolatinės palaikomosios terapijos, tinkamos ir skrupulingos kailio ir odos priežiūros, tad būtina įsigyti specialius šampūnus, šukas bei šepečius atitinkamai augintinio kailio ypatybėms.

KODEL PLINKA SUNS KAILIS 7

Kaip gydyti nuplikimą dėl infekcinės ligos

Dauguma augintinių kenčia nuo alopecijos dėl infekcijos organizme. Yra gana platus infekcinių ligų, kurios gydomos pagal individualias schemas, sąrašas.

Gydymo eiga tiesiogiai priklauso nuo to, kokia infekcija paveikė šuns organizmą, kokia ligos stadija ir trukmė. Ankstyvoje diagnozės stadijoje, kaip taisyklė, skiriami antibakteriniai vaistai ir tepalai.

Problema, kurią sukelia parazitai

Įvairių nariuotakojų paveiktą šunį gana sunku išgydyti namuose. Todėl, pajutę pirmuosius parazitinės ligos požymius, nedelsdami kreipkitės į veterinarijos gydytoją.

Gydymo kursą, kaip taisyklė, sudaro sudėtingi vaistai, leidžiantys kuo greičiau atsikratyti patogenų. Esant aukštai temperatūrai ir uždegiminiam šuns organizmo procesui, skiriami antibiotikai. Siekiant išvengti įbrėžimų, gali būti paskirti antiseptiniai tepalai.

Tik profesionalus veterinarijos gydytojas galės teisingai nustatyti augintinio kailio ir odos patologijos katalizatorių, nustatyti gydymo metodą ir paskirti gydymo kursą. Bet kokie bandymai gydytis gali tapti didele nelaime augintiniui ir visai jo šeimai.

Jeigu Jūsų šuo serga alopecija, nedelsdami kreipkitės į veterinarijos kliniką, kur Jums suteiks profesionalią veterinarijos gydytojų pagalbą!

KODEL PLINKA SUNS KAILIS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *