ŠUNYS

KODĖL VIŠTIENOS KAULAI PAVOJINGI ŠUNIMS BEI GALIMOS ALTERNATYVOS

lazy

Kodėl vištienos kaulai šunims yra žalingi?

  • Pirma, vištienos kaulai, kaip ir bet kokio kito gyvūno, gali užstrigti šuns gerklėje. Kartais augintinis neapsikentęs bando nuryti visą kaulą, kadangi kramtyti jam po kurio laiko pabosta. Įstrigęs svetimkūnis, priklausomai nuo atsidūrimo vietos, sukelia natūralius kūno refleksus. Šunys pradeda nevalingai seilėtis, trūkčioti, net dusti. Tokie užspringimo atvejai, ypač šeimininko laiku nepastebėti, gali baigtis ypač skausmingai. Kai kurie šunys išsigelbėja bandydami atsikosėti, kai kurių vidiniai organai pažeidžiami, kai kuriems, greitai negavus pagalbos, kaulo užstrigimas gali būti mirtinas.
  • Antra, žali, termiškai neapdoroti vištienos kaulai šunims gali būti įvairių ligų (tiek gyvūnui, tiek žmogui) priežastis. Nors salmoneliozės atvejų gyvūnų tarpe yra ypač mažai, nevertėtų nurašyti potencialios rizikos. Pastebėję, jog šuo, kuris suvalgė vištienos kaulų, reguliariai negaluoja ir turi virškinimo problemų, permąstykite, ar tai tikrai geras pasirinkimas. Be to, jei pats šuo valgydamas vištienos kaulus ir nesuserga jokia liga, tai nereiškia, jog jis negali bakterijų paskleisti po visus šeimininkų namus.
  • Trečia, svarbu paminėti ir apdorotus vištienos kaulus. Paukštienos kaulai, palyginti su, tarkime, jautienos, natūraliai yra silpnesni, daug labiau linkę sulūžti kramtymo metu. Tai ypač aktualu tiems šeimininkams, kurie renkasi termiškai apdorotus vištienos kaulus šunims, kurie gali būti ypač žalingi. Įtrūkęs kaulas gali pažeisti daugelį virškinamojo trakto dalių, kas gyvūnui gali sukelti diskomfortą, o problema pareikalauti profesionalų pagalbos.
KODEL VISTIENOS KAULAI PAVOJINGI SUNIMS BEI GALIMOS ALTERNATYVOS 1

Kokias alternatyvas reikėtų rinktis?

Suprantantiems visas galimas grėsmes, kai gyvūnas valgo vištienos kaulus, pasidaro sunku sugalvoti, kaip šį prastą pasirinkimą pakeisti. Iš tiesų, galimybė rinktis iš begalės įvairių skanėstų rūšių turėtų nuraminti:

  • Specializuotų maisto parduotuvių pateikiami kaulai patenkina šuns poreikį kramtyti, o unikaliai sukonstruota forma neleidžia sužaloti gyvūno burnos ertmės. Pasirinktos gamybos medžiagos yra natūralios kilmės. Tokie variantai ypač tinka ilgiems žaidimams, be to, jų užtenka net kelioms savaitėms.
  • Skanėstai kramtalai yra sukurti taip, kad pritrauktų augintinį. Jei Jūsų gyvūnui be galo patiko vištienos kaulai, patartina rinktis tokius skaniukus, kurie pasižymi vištienos ar kitos mėsos kvapais.
  • Nevertėtų pamiršti ir mūsų lėkštėse dažnai sutinkamų pasirinkimų, kurie yra saugūs ir šunims. Kartais gyvūnui duodama apvirta ar šviežia morka – puikus pasirinkimas. Ši daržovė ne tik pasižymi dideliu maistingumu, bet ir apgina augintinį nuo nuobodulio, suteikia galimybę pakramtyti maistą ilgiau. Svarbu gyvūnui neduoti svogūninės kilmės daržovių, kurie gali būti toksiški tiek šunų, tiek kačių organizmams. Vengtini pasirinkimai, kurie yra dažnai sutinkami mūsų virtuvėse: svogūnai, porai bei česnakai.
  • Žinodami alternatyvas galite būti užtikrinti – gyvūnas tikrai bus saugesnis. Visgi, nesvarbu, ar šuniui duodami vištienos kaulai, ar specialūs skanėstai, šis gali bandyti praryti visą maisto davinį. Dėl šios priežastis negalima gyvūno palikti be priežiūros šiam žaidžiant net ir su palyginti daug saugesnėmis alternatyvomis.
KODEL VISTIENOS KAULAI PAVOJINGI SUNIMS BEI GALIMOS ALTERNATYVOS 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *