ŠUNYS

SAUSAS MAISTAS ŠUNIMS. KAIP IŠSIRINKTI?

lazy

Kaip šunų savininkai, mes norime, kad mūsų šuniukai turėtų kuo geresnį, sveikesnį, laimingą gyvenimą, ir tai prasideda nuo subalansuoto, sveiko maisto. Šuns organizmas, kaip ir žmonių, yra unikalus. Kas geriausia jūsų šuniui, gali būti visiškai skirtingai nei tai, kas geriausia kitam augintiniui.

Kokie yra mitybos reikalavimai šunims?

Renkantis maistą, turite suprasti savo šuns mitybos poreikius ir kuo jie gali skirtis nuo kitų šunų. Jei turite naują šuniuką, jums reikės maisto, specialiai sukurto jauniems, augantiems šuniukams. Arba, jei turite šunį mažos arba didelės veislės, bus speciali formulė, labiau tinkanti jūsų šuns veislės poreikiams.

Norėdami įsitikinti, kad perkate maistą, kuriame yra visi šuniui reikalingi vitaminai ir maistinės medžiagos, etiketėje ieškokite žodžių „visavertis ir subalansuotas“. Tai terminas, kurį gamintojai vartoja reguliuodami šunų ir kačių ėdalo maistinių medžiagų klases, nustatytus pašarų kontrolės asociacijos. Gebėjimas šerti šunį vienu maistu, kuriame yra visi jam reikalingi vitaminai ir maistinės medžiagos, yra pranašumas, palyginti su šuns šėrimu žaliu maistu, kadangi jam gali prireikti papildomų vitaminų, papildų.

Vienas papildas, kurį galbūt norėsite įtraukti į savo šuns dienos racioną, neatsižvelgiant į pasirinktą šunų maistą yra omega-3 riebalų rūgštys. Kaip ir žmonėms, jūsų šuniui reikia omega-3 ir omega-6 pusiausvyros. Pusiausvyros sutrikimas atsiranda dėl didelio omega-6 kiekio, kuris yra daugumoje šunų ėdalo.

SAUSAS MAISTAS SUNIMS. KAIP ISSIRINKTI

Kaip išsirinkti sausą šunų maistą?

Sunku tiksliai susiaurinti ir išskirti koks maistas jūsų šuniui yra geriausias, nes rinkoje tikrai gausu jums prieinamų pasirinkimų. Šunų maistą galima išskirti trims gyvenimo etapams: augimo, suaugusiųjų ir vyresnio amžiaus, o kai kurių gamintojų maistas skirtas „visiems gyvenimo etapams“ ir tai nėra trūkumas. Geriausias būdas pradėti rinktis prekės ženklą yra palyginti skirtingų produktų etiketes. Skaitant produkto etiketę, ingredientai yra išvardyti pagal didžiausią ir mažiausią kiekį. Atminkite, kad gamintojai slepia nepageidaujamų ingredientų kiekį juos atskirai išvardydami ir nuslėpdami, kokį procentą maisto jie sudaro.

Žiūrėdami į produkto etiketę, norėsite pamatyti įvairius maistinius ingredientus. Šunys, be mėsos, daugiausiai vitaminų gauna iš vaisių,daržovių, uogų, žolelių. Gerame šunų maiste bus šių ingredientų derinys, o geriausiuose šunų maisto produktuose – aukščiausios kokybės tų ingredientų versijos. Vengtini ingredientai yra kukurūzai, kukurūzų miltai, soja ir kviečiai, nes jie šunims yra sunkiau virškinami. Sąlygos, kurias reikia atsiminti renkantis sausą šunų maistą: „Vištiena“ reiškia, kad mažiausiai 70 procentų produkto sudaro vištiena. „Su vištiena“ reiškia tik 3 proc., O „Vištienos skonis“ – mažiau nei 3 proc.

SAUSAS MAISTAS SUNIMS. KAIP ISSIRINKTI 3

Ar mano šuniui reikia begrūdžio sauso maisto?

Daugelis šunų maisto gamintojų pradėjo siūlyti grūdų neturinčius sausą maistą. Tokiame sausame maiste bus didesnis mėsos kiekis. Interneto platybėse perskaitysite įvairias nuomones apie tai, kaip šunų virškinimo sistemos vystėsi virškindamos grūdus ir glitimą bei nuomonėmis, kad šunys vis dar turi šiek tiek primityvias virškinimo sistemas. Kai kurie taip pat tiki, kad šunys gali suvirškinti grūdus be problemų. Kai skaitote tokias plačias nuomones, tikrovė tikriausiai yra kažkur tarp jų. Bendroji mitybos gairė, su kuria dauguma gali sutarti, yra ta, kad rekomenduojamas grūdų kiekis šuniui yra 10% jų raciono. Likusią dietos dalį reikia beveik tolygiai paskirstyti tarp daržovių (50%) ir baltymų (40%).

Tie, kurie palaiko dietą be grūdų, nurodo naudą, kuri yra labai panaši į nurodytą žaliose dietose, įskaitant sveikesnį kailį ir dantis, mažesnes išmatas ir padidėjusią energiją.

Vienas be grūdų trūkumas yra tas, kad šiose dietose dažnai būna daugiau riebalų ir kalorijų, todėl jūsų šuo gali lengviau priaugti svorio. Sausas maistas be grūdų taip pat bus brangesnis pasirinkimas, todėl turėsite nuspręsti, ar tokio maisto nauda verta papildomų išlaidų.

Jūsų šuniui dietos be grūdų ypatingai reikės tik tuo atveju, jei jie yra ypač alergiški grūdams. Jei pastebėjote šuns odos niežėjimą ar dirginimą, gali būti alergija maistui. Šiuo atveju išbandyti dietą be grūdų galėtų būti galimybė išsiaiškinti, ar tai padeda išspręsti problemą.

SAUSAS MAISTAS SUNIMS. KAIP ISSIRINKTI 6

Šlapias ar sausas?

Išsirinkdami šunų maistą, be sauso maisto, galėsite rinktis drėgną arba šlapią, t. y. konservuotą maistą. Sausas šunų maistas turi pranašumą, palyginti su šlapiu šunų maistu, kad atidarius nereikalaujama šaldymo, be to, jis gali būti šiek tiek pigesnis nei konservai. Šlapiame ir sausame šunų maiste yra panašių ingredientų, tačiau šlapiame maiste gali būti daugiau šviežių baltymų ir gyvūninių šalutinių produktų.

Dehidratuotas, džiovintas šaltyje maistas būna brangesnis, tačiau gali būti ir kokybiškesnis. Jis skirtas naudoti maišant jį kartu su vandeniu, kad būtų galima rehidruoti į valgį. Kalbant apie dehidratuotą maistą, populiarus variantas – Orijen.

SAUSAS MAISTAS SUNIMS. KAIP ISSIRINKTI 4

Ranka, kuri maitina

Maistas yra didžiausias jūsų šuns atlyginimas. Jei paliksite šuns maistą visą dieną, jis traktuos tai kaip pranešimą, kad jūs nesate atsakingas. Verčiau paprašykite šuns „pasėdėti“ arba „duoti leteną“ ir „pasilikti“ prieš patiekiant valgį. Jūsų šuo mano, kad jei esate atsakingas už maistą, jūs turite būti vadas. Dar geriau šerti savo šunį bent du kartus per dieną. Keičiant sausą maistą kitu, svarbus adaptacinis laikotarpis. Staigus pokytis gali lemti vėmimą, viduriavimą, alergines reakcijas. Todėl palaipsniui, bent jau savaitės bėgyje pereikite prie naujo pašaro nuolat, vis didinant proporcijas maišant su anksčiau maitintu sausu maistu, prie kuriuo šuo ir jo virškinamasis traktas yra pripratęs.

SAUSAS MAISTAS SUNIMS. KAIP ISSIRINKTI 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *